Novinky v srpnové aktualizaci Varia

Novinky v srpnové aktualizaci Varia

Srpnová aktualizace Varia je tu, a s ní i další várka změn a vylepšení. Tentokrát jsme se zaměřii na doplnění nápovědy u funkce Kontrolní hlášení DPH, přidali nová videa na Vzdělávací portál a provedli změny v tiskovém formuláři pro výkaz příjmů DPP.

Upozornění: Změna datové struktury

Nová aktualizace přináší změny v datové struktuře databáze, což vyžaduje odhlášení všech uživatelů Varia. Tuto skutečnost je třeba vzít v potaz při plánování aktualizace i jejím samotném provedení. Důrazně proto doporučujeme vyhradit si na aktualizaci vhodný čas a zahrnout do harmonogramu i rezervu pro řešení případných technických překážek.

Více o procesu aktualizace

Doplnění nápovědy u funkce Kontrolní hlášení DPH

V sekci Často kladené dotazy v článku nápovědy ke Kontrolnímu hlášení DPH jsme změnili odpověď na dotaz týkající se zapisování čísla platebního kalendáře tak, aby byla v souladu s aktuální funkčností Kontrolního hlášení.

Podle původní odpovědi Vario do kontrolního hlášení přebírá pouze číslo dokladu. Nová odpověď uvádí, že Vario přebírá číslo platebního kalendáře; pokud toto není vyplněno, přebírá systém číslo dokladu.

Nová videa na Vzdělávacím portálu

V rámci pravidelného doplňování portálu o nový obsah jsme přidali další čtyři vzdělávací videa. Ta pokrývají následující témata:

  • Dodání knih do EU a ZP na ř. 26 přiznání DPH (vario.cz) (Účetnictví – placené)
  • Kurz uhrazené zálohy ve vyúčtovací faktuře (vario.cz) (Účetnictví – placené)
  • Záloha v cizí měně na zboží (vario.cz) (Účetnictví – placené)
  • Změna DUZP dodavatele po zaúčtování (vario.cz) (Účetnictví – placené)

Souhrn změn v nové verzi

MZDY: Tiskový formulář Výkaz příjmů DPP za srpen 2024 a následující období

V novém vydání naleznete tiskový formulář Výkaz příjmů DPP připravený pro podání Výkazu příjmů DPP za srpen 2024 a další období. Největší změnou oproti minulým vydáním je, že všechny DPP s nástupem v červenci 2024 či dříve jsou již oznámeny.

Hlásit se u nich tak budou jen příjmy či srpnové nástupy a odchody. Ve Variu bude akce u trvajících DPP automaticky nastavena buď na 1 (výkaz příjmů) nebo 2 a 3 (nástup nebo skončení DPP ve vykazovaném období). V souvislosti s tím jsme také patřičně upravili reakce systému na chybějící údaje v evidenci DPP (např. Činnosti pro SP).

MZDY: Úpravy v tiskových formulářích

Nová verze přináší i následující změny v tiskových formulářích:
• Potvrzení o příjmu – elektronicky pro ÚP: změna struktury souboru XML.
• Nemocenské pojištění: v papírovém výstupu byl doplněn název zaměstnavatele.
• Výplatní lístek – s agregací: do sekce agregovaných složek byl přidán sloupec Sazba; přidána agregace do sloupce Sazba; rozšířeny některé sloupce.

Souhrn změn v modulu Mzdy