Novinky v červencové aktualizaci Varia

Novinky v červencové aktualizaci Varia

V červencové aktualizaci Varia jsou stěžejní především změny v legislativě týkající se dohod o pracovní činnosti. Kromě toho jsme ale upravili i několik chyb, přidali nové možnosti pro přepočet záloh na faktuře a optimalizovali přepočet faktur v cizí měně.

Upozornění: Změna datové struktury

Nová aktualizace přináší změny v datové struktuře databáze, což vyžaduje odhlášení všech uživatelů Varia. Tuto skutečnost je třeba vzít v potaz při plánování aktualizace i jejím samotném provedení. Důrazně proto doporučujeme vyhradit si na aktualizaci vhodný čas a zahrnout do harmonogramu i rezervu pro řešení případných technických překážek.

Více o procesu aktualizace

Změna přepočtu záloh ve Variu: Nový postup pro položky s přenesenou DPH

Kurz zálohy se nově u plnění s přenesenou DPH neuplatňuje; dříve se chybně používal i pro tyto položky. Na faktuře tak nyní může vzniknout přeplatek nebo nedoplatek v měně účetnictví, který je potřeba uhradit interním dokladem.

Aktualizace přepočtu záloh na faktuře: Nové možnosti pro položky skladu

Dříve se při přepočtu záloh sklad nepřepočítával na novou cenu příjmu, nýbrž vyčísloval rozdíl mezi cenou příjmu a cenou na faktuře. Nově máte v těchto případech možnost i aktualizovat ceny příjmu s přepočtem skladu. Pokud pak nelze sklad přepočítat, vyčíslí se rozdíl

Optimalizace cenového přepočtu pro faktury v cizí měně

Tato novinka zajišťuje, že cena v cizí měně je přebírána přímo z faktury. Vyhnete se tak případům, kdy se cena v cizí měně odlišovala od ceny na faktuře, pokud byla počítána kurzem příjemky.

Opravené načítání zálohového koeficientu v Přiznání DPH pro první období roku

Opravili jsme načítání zálohového koeficientu Přiznání DPH na řádku na řádku 52 pro první období roku. Nyní se prioritně načítá hodnota z řádku 53 z přiznání za poslední období minulého roku. Dříve se upřednostňovala hodnota z řádku 52 přiznání uloženého v aktuálním období, což mohlo vést k problémům při definitivním výpočtu koeficientu.

Souhrn změn v nové verzi

MZDY: Změny související s novou legislativou

1. července 2024 vstoupily v platnost nové legislativní změny týkající se nemocenského pojištění u Dohod o pracovní činnosti (DPP). V jejich rámci došlo k výrazným změnám v dohodách o provedení práce, které mají vliv na přihlašování zaměstnanců na DPP a evidenci zdravotních pojišťoven. Novinkou je také povinnost měsíčního hlášení výkazu příjmů dohod o provedení práce.

Upozorňujeme proto že aktualizace na novou verzi Varia je nezbytná pro zajištění souladu s legislativou a správné fungování systému.

Úpravy v dialozích Pracovník a Pracovní poměr v souvislosti se změnami u Dohody o pracovní činnosti (DPP) a u Výkazu příjmů DPP

Evidence registrace ke zdravotní pojišťovně (ZP)

V dialogu Pracovník na kartě Personální nyní můžete evidovat zdravotní pojišťovnu zaměstnance. Tato informace je nutná pro správné odeslání Výkazu příjmů DPP za období července 2024 u zaměstnanců se sjednanou DPP, kteří nemají evidovanou reálnou ZP na kartě Personální (např. pokud jde o pracovní vztah, které doposud neznamenaly povinnost odvádět zdrav. pojištění).

Pojišťovnu, u níž je daný zaměstnanec registrován, lze zadat kliknutím na tlačítko Přihláška SP, kde ve sloupci Volba vyberete Registrován/a u ZP a ve sloupci Text zadáte název pojišťovny. Tato změna zajišťuje, že všechny potřebné informace budou správně zaznamenány a odeslány.

Evidence prvního nástupu u bezprostředně navazujících DPP

Při zadávání DPP, která bezprostředně navazuje na předchozí DPP se stejnou pracovní činností pro SP, je nyní nutné evidovat datum nástupu na první DPP. Toto datum lze zadat v detailu pracovního poměru pomocí tlačítka První nástup, kde se vybere z voleb Přihlášený nebo Nepřihlášený.

  • Přihlášený: DPP započaté před 1. 7. 2024, které jsou u ČSSZ vedeny jako přihlášené,
  • Nepřihlášený: dosud nebylo odváděno nemocenské pojištění.

Souhrn změn v modulu Mzdy