Jak na efektivní řízení skladových zásob skrze ERP systém

Jak na efektivní řízení skladových zásob skrze ERP systém

Ztrácíte přehled o skladových zásobách a nevíte, kdy objednat další? S ERP systémem budete mít vše pod kontrolou – od sledování pohybu zboží po automatizaci procesů. Objevte, jak vám tato technologie zjednoduší řízení zásob, zefektivní provoz skladu a přinese větší flexibilitu i úspory.

Co je to skladové hospodářství?

Skladové hospodářství zahrnuje všechny procesy spojené s příjmem, skladováním a výdejem zboží nebo materiálu. Jeho cílem je mít zásoby vždy správně evidované a dostupné ve správném množství. To zahrnuje nejen fyzickou manipulaci se zbožím, ale i přesnou správu dat a kontrolu pohybu zásob.

Moderní skladové systémy hrají zásadní roli při zajištění plynulého chodu těchto operací a umožňují firmám efektivně spravovat své zásoby.

Proč je efektivní řízení skladového hospodářství nezbytné?

Efektivní řízení zásob má zásadní vliv na provoz i ziskovost firmy. Jeho hlavní přínosy jsou:

  • Úspora nákladů: optimalizace skladových zásob minimalizuje náklady na skladování a předchází nedostatku zboží.
  • Strategické plánování: přesná data umožňují efektivní plánování objednávek a pružnou reakci na tržní změny.
  • Zvýšená produktivita: zrychlené a přesnější procesy vedou k celkově efektivnějšímu fungování skladu.

Implementace pokročilých ERP systémů, jako je Vario, poskytuje komplexní přehled o zásobách, umožňuje precizní kontrolu skladových operací a významně zvyšuje celkovou efektivitu firmy.

3 klíčové funkce ERP systémů pro skladové hospodářství

1. Centralizace a automatizace skladových procesů

ERP systémy umožňují centralizovat všechny skladové procesy na jedno místo a automatizovat úkoly jako příjem zboží, jeho uskladnění a výdej. To snižuje manuální chyby a urychluje operace.

2. Sledování skladových zásob v reálném čase

Díky sledování zásob v reálném čase máte vždy aktuální přehled o tom, co je na skladě. To usnadňuje rozhodování o objednávkách a snižuje riziko nedostatku nebo přebytku zboží.

3. Optimalizace skladovacích kapacit a minimalizace chyb

ERP systém pomáhá efektivně využít skladovací prostor a minimalizovat chyby při skladování. To znamená méně problémů s nedostatky nebo přebytky a lepší kontrolu nad skladovými procesy.

TIP: Modul Sklady v ERP systému Vario sleduje zásoby v reálném čase, automatizuje procesy a umožňuje snadné dohledání pohybů zboží.

Automatizace a technologie v řízení skladových zásob

Využití čárových kódů

Čárové kódy zrychlují a zpřesňují operace ve skladu. Stačí jedno pípnutí a máte okamžitý přehled o pohybu zboží. Urychlují příjem, výdej i inventury a hlavně eliminují chyby.

Implementace datové analytiky

Technologie datové analytiky předpovídají poptávku, optimalizují skladové zásoby a pomáhají s lepším plánováním objednávek.

Příklady automatizovaných procesů: příjem, výdej, inventarizace

Automatizace procesů v ERP systému zahrnuje:

  • Příjem zboží: čárové kódy nebo umožňují okamžité zaevidování nových položek.
  • Výdej zboží: systém automaticky vygeneruje výdejky a aktualizuje stav zásob.
  • Inventarizace: rychlé skenování čárových kódů nebo RFID štítků usnadňuje inventuru bez přerušení provozu.

Efektivní sklad díky ERP systému. Získejte přehled o zásobách, automatizujte procesy a zjednodušte řízení skladu.

Optimalizace skladových procesů

Prediktivní analýza a generování objednávek na doplnění zásob

ERP systémy využívají prediktivní analýzu zásob, která na základě historických dat odhaduje budoucí poptávku. Systém automaticky analyzuje data a navrhuje, kolik zásob bude potřeba. To přináší několik výhod:

  • zboží máte vždy na skladě v dostatečném množství,
  • předejdete přebytečným zásobám, které zabírají místo a zvyšují náklady,
  • díky přesnějšímu plánování zásob dosáhnete úspor a lepší organizace skladu.

Inteligentní generování objednávek

ERP systém vytváří objednávky na základě uživatelského vstupu. To výrazně zjednodušuje proces plánování a doplňování zásob.

Objednávky přizpůsobené vašim potřebám: uživatel spustí průvodce, který přesně vypočítá, kolik zásob potřebujete. Systém pak připraví návrh objednávky, který můžete ihned odeslat.

Jednoduché odesílání: po kontrole mohou být objednávky jedním příkazem odeslány dodavatelům, čímž se eliminuje zbytečné papírování a manuální zásahy.

Chytrá správa zásob: systém neustále sleduje stav zásob, šetří čas a snižuje riziko chyb, čímž optimalizuje proces doplňování.

Sledování KPI (Key Performance Indicators) a zlepšování efektivity

Sledování KPI ve skladu, jako je rychlost zpracování objednávek, přesnost zásob a náklady na skladování, vám poskytuje klíčové informace pro optimalizaci procesů a zvýšení efektivity.

Průběžné sledování KPI vám pomůže lépe řídit sklad, eliminovat slabá místa a zvyšovat produktivitu.

Příklady z praxe: úspěšné implementace ERP ve skladech

INVITAL AQUA: pětinásobný růst díky automatizaci skladu s Variem

E-shop INVITAL Aqua, provozovatel webu rostlinna-akvaria.cz, se potýkal s rychlým růstem a nedostatečným řízením skladu. Dřívější systém založený na papírové evidenci nestačil zvládat nárůst objednávek, což vedlo k dlouhým prodlevám a složitému zaškolování nových zaměstnanců, které trvalo až 3 týdny.

Nasazení ERP systému Vario zrychlilo odbavování objednávek na 15 minut a urychlilo skladové operace díky mobilním terminálům a čtečkám čárových kódů. Firma zvládla růst objemu objednávek a zvýšila obrat pětinásobně, bez navýšení počtu zaměstnanců a s minimální chybovostí.

Je to nesrovnatelné s tím, jak to fungovalo dříve,“ Vít Hellebrand, jednatel INVITAL Aqua, s. r. o.

Přečtěte si případovou studii 

Freshlabels: efektivní propojení e-shopu a prodejen s pomocí Varia

Freshlabels, e-shop s módními doplňky a kamennými prodejnami v Česku a Německu, se potýkal s problémem propojení online prodeje a kamenných obchodů. Původní účetní systém nezvládal komplexní požadavky spojené s naskladněním, prodejem a expedicí.

Nasazení ERP systému Vario firmě umožnilo propojit e-shop, sklady i kamenné prodejny do jednoho systému. Vario nyní zajišťuje naskladnění, prodej a pokladní systémy, včetně EET, a zároveň podporuje generování čárových kódů a řízení expedice. Díky Variu firma zefektivnila provoz, lépe reaguje na poptávku a snadno spravuje objednávky mezi českými a německými pobočkami.

Hledali jsme řešení, které by spojilo ERP systém, skladové řízení, e-shop a kamenné prodejny. Vario nám tuto kombinaci spolehlivě zajišťuje,“ Jan Matura, provozní manažer

Přečtěte si případovou studii 

Budoucnost řízení skladových zásob pomocí ERP

Trendy a inovace v oblasti ERP a skladového hospodářství

Mezi nejvýznamnější trendy v oblasti řízení zásob patří:

  • Umělá inteligence (AI): systémy využívající AI umožňují předpovídat poptávku, automatizovat objednávky a optimalizovat využití skladových prostor.
  • Internet věcí (IoT): IoT zařízení umožňují neustálé sledování stavu zásob a pohybu zboží v reálném čase, což usnadňuje rozhodování a plánování.
  • Automatizace skladových operací: využití robotů, autonomních vozidel a dalších automatizovaných řešení urychluje manipulaci se zbožím a zvyšuje přesnost skladových operací.

Integrace s dalšími podnikovými systémy (WMS, CRM)

Moderní ERP systémy jsou navrženy tak, aby se snadno integrovaly s dalšími firemními nástroji, jako jsou WMS (Warehouse Management System) nebo CRM (Customer Relationship Management). Tato integrace přináší:

  • lepší přehled o pohybu zboží a zákaznických objednávkách,
  • efektivnější propojení skladových procesů s prodejem a řízením vztahů se zákazníky,
  •  zjednodušení práce napříč jednotlivými odděleními.

TIP: Přečtěte si také „Efektivní řízení skladu: Seznámení s warehouse management systémem (WMS)

Příležitosti pro zlepšení a dlouhodobé výhody pro firmy

Implementace ERP systému nabízí firmám nejen okamžité zlepšení v řízení skladů, ale také dlouhodobé výhody, které přispívají k udržitelnému růstu:

  • Lepší využití skladových kapacit: optimalizace skladového prostoru snižuje náklady na skladování a zvyšuje efektivitu operací.
  • Rychlejší reakce na změny poptávky: prediktivní analýza a automatické objednávky umožňují firmám reagovat na sezónní výkyvy a změny na trhu bez výpadků zásob.
  • Škálovatelnost: ERP systémy rostou spolu s firmou, což umožňuje plynulý přechod z menších operací na větší, aniž by bylo nutné měnit celý systém.
  • Snížení chybovosti: automatizace procesů eliminuje manuální chyby, které mohou vést ke zpožděním nebo nesrovnalostem ve skladu.

Zefektivněte svůj sklad s ERP systémem Vario

Nasazením ERP systému Vario zrychlíte skladové procesy, zefektivníte správu zásob a snížíte chybovost při expedici. Díky moderním nástrojům, jako je prediktivní analýza, automatické generování objednávek a integrace s dalšími systémy, budete schopni rychle reagovat na změny v poptávce a výrazně zvýšit výkonnost celé firmy.

Chcete se přidat k firmám, které díky Variu zkrátily čas zpracování objednávek na 15 minut a minimalizovaly chybovost ve skladu? Vyzkoušejte zdarma demo verzi ERP systému Vario nebo nás kontaktujte pro konzultaci a zjistěte, jak může Vario optimalizovat procesy i ve vaší firmě.

BEZPLATNÁ KONZULTACE