Plánování a sledování údržby pomocí ERP systému

Plánování a sledování údržby pomocí ERP systému

Pro servisní firmy je efektivní plánování a sledování údržby klíčové pro poskytování kvalitních služeb svým zákazníkům. Správa velkého množství zařízení různých klientů vyžaduje robustní nástroje, které umožní přesné evidování, plánování a realizaci servisních zásahů. ERP systém Vario nabízí modul Servis, který je navržen právě pro potřeby servisních firem. Jak může Vario zefektivnit servisní procesy a pomoci vám lépe řídit údržbu a servisní zásahy?

Význam plánování údržby pro servisní firmy

Servisní firmy čelí klíčovým výzvám při správě údržby zařízení svých klientů:

  1. Efektivní plánování: Klíčové je plánovat servisní úkony tak, aby se minimalizovaly výpadky a zajišťovala vysoká spokojenost klientů.
  2. Výhody pravidelné údržby: Pravidelná údržba prodlužuje životnost zařízení a pomáhá předcházet neočekávaným problémům, které by mohly způsobit ztráty pro obě strany.

TIP: V praxi jich je mnohem více. Poznejte 7 největších výzev servisních firem: od koordinace servisních techniků po inventář.

ERP systém Vario umožňuje komplexní správu údržby – od plánování přes sledování až po fakturaci. Díky tomu můžete zajistit, že veškeré úkony budou prováděny včas a podle smluvních podmínek, což zvyšuje vaši důvěryhodnost a efektivitu.

Modul Servis v ERP systému Vario

Modul Servis je speciálně navržen pro firmy, které se zaměřují na servis a údržbu zařízení svých klientů. Tento modul umožní snadno:

  • evidovat zařízení,
  • vytvářet plány údržby,
  • sledovat provádění servisních úkonů a
  • generovat související dokumentaci.

Všechny tyto funkce jsou integrovány do jediného systému, který vám poskytuje komplexní přehled o všech servisních činnostech.

Více o modulu Servis

Klíčové funkce modulu Servis

  1. Definice zdrojů: Modul Servis umožňuje přesně definovat zdroje potřebné pro jednotlivé servisní úkony, včetně pracovníků, náhradních dílů a zařízení. Díky tomu můžete snadno plánovat údržbu s ohledem na dostupnost potřebných zdrojů a minimalizovat riziko zpoždění.
  2. Plánovací tabule: S pomocí plánovací tabule můžete přehledně zobrazit všechny plánované servisní zásahy a snadno je přizpůsobovat aktuálním potřebám. Tabule umožňuje rychle reagovat na nové požadavky klientů a optimalizovat využití vašich zdrojů.
  3. Mobilní aplikace: Pro techniky pracující v terénu je k dispozici mobilní verze modulu, která zajišťuje snadný přístup k nejdůležitějším informacím přímo na místě zásahu. To zvyšuje efektivitu práce a zajišťuje, že technici mají vždy po ruce potřebné údaje pro provedení údržby.
    TIP: Chtěli byste přístup k informacím kdekoliv a kdykoliv? Objevte výhody Mobilního servisu.
  4. Provázání s ekonomickými agendami: Modul Servis je úzce propojen s ekonomickými agendami systému Vario, což usnadňuje fakturaci servisních úkonů, správu nákladů a sledování ziskovosti jednotlivých zakázek.

Jak na plánování a sledování údržby

Údržba zařízení klientů

Jedním z hlavních úkolů servisní firmy je správa a údržba zařízení, která patří klientům. Modul Údržba v systému Vario zvládne:

  • Evidování zařízení: Systém umožňuje snadno spravovat a aktualizovat informace o zařízeních, což je klíčové pro správné plánování údržby.
  • Vytváření a správa úkolů: U každého zařízení můžete definovat úkoly, které je potřeba pravidelně provádět, a přiřadit k nim potřebné materiály. Díky tomu technici vždy ví, co je třeba při údržbě provést a jaké vybavení s sebou vzít.

Automatizace plánu servisu

Vario umožňuje automatizaci plánování servisu na základě nastavených parametrů. Systém pracuje primárně s časovými intervaly, ale umí využít i jiné jednotky, jako jsou například otáčky nebo počet operací. Další výhodou je možnost rozdělit zařízení na jednotlivé komponenty, o které lze pečovat v odlišných intervalech.

Jak vytvořit a spravovat servisní tiket

Co je servisní tiket?

Servisní tiket je základním nástrojem pro správu údržby. Obsahuje veškeré informace o plánované údržbě na konkrétním zařízení, včetně termínů a podmínek provedení úkonu. Tiket slouží jako hlavní dokument pro technika, který díky němu přesně ví, co a kdy má provést.

4 způsoby vytvoření tiketu v systému Vario

  1. Vytvoření tiketu ze zařízení: Tiket lze snadno vytvořit z agendy Zařízení, přičemž se automaticky přenesou všechny relevantní úkony a informace.
  2. Ruční vytvoření tiketu: Pokud není tiket navázán na konkrétní zařízení, můžete ho vytvořit ručně a zadat všechny potřebné údaje přímo do tiketu.
  3. Hromadné generování tiketů: Modul umožňuje hromadné generování tiketů pro více zařízení najednou, což je užitečné pro pravidelnou údržbu většího množství zařízení.
  4. Vytváření nových tiketů z existující zakázky údržby: Pokud již existuje zakázka údržby, můžete z ní jednoduše generovat nové tikety pro další úkony.

Detailní informace na tiketu

Každý tiket obsahuje:

  • klíčové informace o zařízení,
  • kontaktní údaje a
  • seznam požadovaných servisních úkonů.

Tiket lze dále upravovat podle potřeby, včetně přidání nebo úpravy informací o zařízení.

Výhody používání modulu Servis v praxi

Používání modulu Servis v ERP systému Vario přináší řadu výhod, které zlepšují provoz servisních firem:

  • Efektivita: Snížení manuální práce a chybovosti díky automatizaci procesů.
  • Přehlednost: Komplexní přehled o stavu zařízení a plánovaných úkonech.
  • Flexibilita: Možnost přizpůsobit údržbu specifickým potřebám klientů, a to jak na úrovni zařízení, tak na úrovni jednotlivých komponent.

Jiří Dvořák, obchodní ředitel Varia, komentuje v rozhovoru výhody využívání modulů Varia pro jednotlivé uživatele: „Díky Vario Online máme nyní mobilní servis pro techniky v terénu. Můžeme uživatelům upravit jednotlivé formuláře tak, aby obsahovaly pouze ta políčka, která skutečně potřebují pro svou práci. Nebo můžeme například nastavit, která pole a záložky budou pro uživatele viditelné, čímž se zjednoduší a zpřehlední jejich pracovní prostředí.

Plánujte a sledujte údržbu s ERP systémem Vario

Modul Servis v ERP systému Vario představuje komplexní řešení pro servisní firmy, které se zaměřují na údržbu zařízení svých klientů. Díky robustním nástrojům pro plánování, evidenci a fakturaci vám Vario pomůže zvýšit efektivitu, zlepšit řízení údržby a posílit vztahy s klienty.

Pokud hledáte způsob, jak optimalizovat své servisní procesy, modul Servis v systému Vario je tou správnou volbou.

Vyzkoušejte Vario zdarma

Nebo se nám ozvěte přímo: +420 236 190 190 | office@vario.cz