Jiří Dvořák o Variu Online: Data jsou někdy potřeba hned a není čas sednout si k počítači

Jiří Dvořák o Variu Online: Data jsou někdy potřeba hned a není čas sednout si k počítači

Představte si ERP systém, který je vždy po ruce, automatizuje rutinní úkoly a zjednodušuje přístup k datům. To je Vario Online, o kterém nám v rozhovoru prozradil více Jiří Dvořák, obchodní ředitel ERP systému Vario, který je na českém trhu již téměř 30 let. Jiří vysvětlil, čím je Vario Online na trhu jedinečné, jaké výhody přináší svým uživatelům a jak může zjednodušit i vaše podnikání.

Cloudové ERP systémy se stávají lákavou možností pro moderní firmy, které chtějí zjednodušit správu svých procesů a získat přístup k datům odkudkoli. Důkazem je i výzkum ČSÚ*, dle nějž obliba využívání cloudových služeb mezi českými firmami rok od roku roste. Jen za posledních 10 let se využívání placených cloudových služeb ze stran podniků zvýšilo více než trojnásobně. Jiří Dvořák, obchodní ředitel ERP systému Vario s více než 17 lety zkušeností v oboru ERP systémů, prozradil, jak se na tento trend dívá a proč je dle něj přechod na cloudové řešení krokem do budoucnosti.

V dnešní době se online přítomnost a mobilita stávají nepostradatelnými. Jaký je Váš pohled na tento trend?

Všichni nosíme v kapse mobilní telefon, na kterém provádíme stále více úkonů – od čtení a psaní e-mailů, přes komunikaci s kolegy a přáteli, až po správu sociálních sítí. Je tedy logické, že naši zákazníci také očekávají i přístup ke svým ERP systémům z mobilu. Proč by se měli lidé posadit k počítači, aby se podívali do CRM, vystavili fakturu nebo ověřili platbu, když to mohou snadno udělat z mobilu či tabletu?

Tento trend výrazně ovlivňuje vývoj a přijetí právě cloudových ERP systémů, které umožňují přístup k datům odkudkoli a kdykoli, což zvyšuje flexibilitu a efektivitu práce. Často se setkáváme s názorem, že počítač je nezbytný a mobilní přístup není potřeba. Nicméně, když zákazníkům umožníme vyzkoušet si mobilní přístup, začnou jej často používat pravidelně. Existují situace, kdy zkrátka data potřebujete okamžitě a nemáte čas sednout si k počítači.

On-premise nebo cloud – je to stále relevantní otázka, kterou bychom si měli klást při rozhodování o ERP systémech?

Cloud je s námi už velmi dlouho, ale teprve v posledních letech se stává aktuálním tématem i pro mnoho firem. Vidíme, že firmy se nechtějí starat o své servery a nechtějí platit IT techniky, takže raději svěřují tuto agendu odborníkům. I když cloud může být o něco dražší než vlastní servery, poskytuje naproti tomu:

  • profesionální služby,
  • kvalitní zálohování a
  • zabezpečení proti různým útokům.

Výhodou cloudu z pohledu ERP systému je dostupnost dat odkudkoli. Cloudové ERP systémy nabízejí flexibilitu, škálovatelnost a snadný přístup k nejnovějším funkcím a aktualizacím, což jsou klíčové faktory pro řadu moderních firem.

Vy svým zákazníkům nabízíte Vario Online – jak se liší od tradičních on-premise ERP systémů?

Vario Online představuje celý ekosystém služeb, který se výrazně liší od tradičních on-premise ERP systémů několika klíčovými aspekty. Vario Online obsahuje nejnovější API, které je robustní a velmi rychlé. To ocení především firmy, které potřebují spolehlivou komunikaci se třetími stranami.

Dále Vario Online nabízí i pokročilé funkce pro automatizaci procesů, což je dnes ve firmách velký trend. Automatizace sahá od jednoduchých úkonů, jako je vystavení a odeslání faktur, až po komplexní úkoly, jako je zpracování objednávek a řízení skladových operací. Tím se šetří čas a peníze. Například: Po přijetí nové objednávky z e-shopu se automaticky vytvoří příkaz k vyskladnění, doplní se zboží ve skladu, vygeneruje se expedice a vytisknou se štítky pro dopravce. Faktura se automaticky odešle zákazníkovi. Tento proces je velmi efektivní a výrazně zvyšuje produktivitu.

Především Vario Online umožňuje práci s daty prostřednictvím webového klienta bez nutnosti synchronizace dat. Co uděláte online, se okamžitě projeví i v desktopové verzi a naopak, což zajišťuje konzistenci dat a okamžitou dostupnost informací. A stejně jako desktopová verze, i Vario Online je otevřené pro zákaznické úpravy. Mnoho úprav je dokonce jednodušších a rychlejších než v případě desktopové verze.

A samozřejmě Vario Online poskytuje jednoduchý a mobilní přístup k datům, což je klíčové pro pracovníky, kteří nejsou vždy v kanceláři. Například: Pokud jste na cestě na jednání a potřebujete rychle vyřešit problém s fakturou, můžete díky Variu Online vše zkontrolovat a vyřešit během několika vteřin.

Co vás vlastně vedlo k tomu nabízet ERP systém i v online verzi?

Naší první motivací bylo pokrýt potřeby našich zákazníků, které nebylo možné plně uspokojit s desktopovou verzí Varia. Díky Vario Online máme nyní velmi propracované WMS, které funguje na mobilních čtečkách, a mobilní servis pro techniky v terénu. Dnes je možné ve Vario Online provést celé obchodní kolečko a mít přístup ke všem svým datům přímo z mobilu.

Druhou motivací byl náš pohled do budoucnosti a sledování tržních trendů. Vidíme, že se vše přesouvá do webových prohlížečů a čistě desktopové aplikace se používají stále méně. Tento trend čeká i ERP systémy a my chceme být v popředí tohoto vývoje, abychom našim zákazníkům mohli nabídnout moderní a flexibilní řešení.

Čím se Vario Online na trhu liší od běžných cloudových ERP systémů?

Při vývoji Varia Online jsme si dali poměrně těžký úkol a to ten, že ho uděláme plně responzivní – tzn. že se prostředí přizpůsobuje konkrétnímu zařízení. Není to jen o tom, že Vario Online funguje na mobilu – ono funguje na mobilu, tabletu i desktopu. A vždy se vám přizpůsobí, aby bylo pohodlné s ním pracovat. Na mobilu nechcete zoomovat a prohrabávat se titěrnými písmenky. Na desktopu zase chcete, abyste měli na jedné obrazovce co nejvíce informací. A tohle všechno Vario Online umožňuje bez potřeby speciálních aplikací. Troufnu si říct, že jsme jedni z mála tvůrců ERP systémů, kterým se to doopravdy povedlo. Na tohle jsme opravdu hrdí.

To je přizpůsobení jednotlivým zařízením. Dokáže se Vario Online přizpůsobit i jednotlivým uživatelům?

Vario online lze přizpůsobit specifickým požadavkům úplně stejně jako desktopové Vario, ale s ještě větší flexibilitou. V Online Variu jsme schopni dělat věci, které v desktopu nebyly možné. Například můžeme uživatelům upravit jednotlivé formuláře tak, aby obsahovaly pouze ta políčka, která skutečně potřebují pro svou práci. Nebo můžeme například nastavit, která pole a záložky budou pro uživatele viditelné, čímž se zjednoduší a zpřehlední jejich pracovní prostředí.

Jak Vario Online spolupracuje s již existujícími IT systémy ve firmách?

Výhodou Varia Online je, že ho zákazník může provozovat na své stávající infrastruktuře. Kde funguje desktopové Vario, tam můžeme nainstalovat i Vario Online. To znamená, že firmy nemusí provádět nákladné změny nebo investice do své IT infrastruktury, aby mohly využívat Vario Online.

Zároveň, při vývoji Varia Online jsme si dali za cíl, aby se aktualizace prováděla stejně jednoduše jako u desktopového Varia. Tento cíl jsme úspěšně splnili. Většina našich zákazníků si dnes aktualizuje Vario sama, což znamená, že se automaticky aktualizuje i Vario Online. Tento proces je velmi efektivní a uživatelé jej oceňují, protože jim poskytuje vždy aktuální a bezpečné řešení bez nutnosti složitých manuálních zásahů.

Zmínil jste, že proces aktualizace uživatelé oceňují. Jak ale hodnotí Vario Online celkově?

Nejčastěji se setkáváme s velmi pozitivní odezvou. Zákazníci oceňují okamžitý přístup ke svým datům přímo ze svého mobilního zařízení, které mají neustále po ruce. Pamatuji si jedno schůzku s ředitelem firmy, který mi říkal, že online přístup pro něj není. Tak jsme jim to dali alespoň na zkoušku. Za nedlouho mi volal nazpět, že jsem měl pravdu a jak je to návykové. Dnes používá Vario Online při každém jednání se zákazníkem, stejně jako jeho obchodníci. Pro zápis z obchodního jednání nyní využívají např. diktování hlasem. To je neuvěřitelně efektivní, když potřebujete ušetřit čas.

Jaký by tedy podle Vás měl být moderní ERP systém a co by měl do budoucna splňovat?

Moderní ERP systém by měl umět nabídnout pokročilou automatizaci, včetně procesů, které si dnes ani neumíme představit. Co se může procesně udělat samo, by se mělo udělat samo. Moderní ERP systém musí být také otevřený třetím stranám, aby mohla být data centralizovaná a ne roztříštěná. Není to jen o API; budoucnost spočívá v tom, že uživatelé nebudou muset nic přepisovat, vše se bude importovat automaticky.

Dalším klíčovým trendem je umělá inteligence, která zásadně změní přístup k datům a umožní pokročilou automatizaci, controlling a neuvěřitelnou efektivitu celé firmy. To je pro nás velká výzva, ale zároveň se na to těšíme. Máme o tom poměrně jasnou představu, ale tu si s dovolením ještě nechám pro sebe.

Děkujeme za rozhovor Jiřímu Dvořákovi.

Vyzkoušejte Vario Online i vy

Pokud chcete zažít všechny výhody online ERP systému, který je plně responzivní, automatizovaný a připravený na budoucnost, neváhejte a vyzkoušejte Vario Online. Umožní vám pracovat efektivněji, mít přístup ke svým datům odkudkoli a kdykoli a zjednoduší vaše podnikové procesy. Připojte se k našim spokojeným zákazníkům a objevte, jak může Vario Online optimalizovat i vaše podnikání.

BEZPLATNÁ KONZULTACE


* Zdroj: Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru – 2023