ERP systém a Business Intelligence (BI): Základní přehled a výhody jejich propojení

ERP systém a Business Intelligence (BI): Základní přehled a výhody jejich propojení

Podniky všech velikostí, zejména malé a střední, se dnes potýkají s rostoucím množstvím dat a složitějšími rozhodovacími procesy. V tomto kontextu hrají ERP systémy a BI klíčovou roli v optimalizaci podnikových operací a v podpoře strategického rozhodování. Jaké konkrétní přínosy to pro firmy představuje?

Zatímco ERP systémy integrují a automatizují základní procesy v rámci podniku, BI nástroje přinášejí hlubší vhled do dat a umožňují firmám činit informovaná rozhodnutí. Zjistěte o této integraci více, nebo si přečtěte celý článek.

Síla snadné integrace

Co je to ERP systém?

ERP systém je komplexní softwarové řešení, které integruje různé podnikové procesy do jednoho centralizovaného systému. Tento systém umožňuje firmám spravovat a automatizovat klíčové podnikové aktivity, jako jsou finance, lidské zdroje, výroba, nákup, prodej a mnoho dalších. Cílem ERP je zlepšit efektivitu, snížit provozní náklady a zajistit konzistenci a přesnost informací napříč celou organizací.

4 hlavní výhody ERP

ERP systémy nabízejí řadu výhod, které mohou zásadně ovlivnit fungování firem:

  1. Centralizace dat: Jednou z největších výhod ERP systémů je schopnost centralizovat data z různých oddělení do jednoho systému. To zajišťuje, že všichni zaměstnanci pracují se stejnými informacemi, což minimalizuje chyby a zlepšuje komunikaci.
  2. Automatizace procesů: ERP systémy umožňují automatizovat rutinní procesy, jako je fakturace, správa zásob nebo servisní operace. Tím se snižuje potřeba manuální práce a zvyšuje se produktivita.
  3. Zlepšení rozhodování: Díky centralizovaným datům mají manažeři lepší přehled o stavu podniku a mohou rychleji a přesněji reagovat na změny na trhu.
  4. Škálovatelnost: ERP systémy jsou navrženy tak, aby rostly spolu s podnikem. To znamená, že jak vaše firma expanduje, ERP systém může být rozšířen o další funkce a moduly.

5 klíčových funkcí ERP

ERP systémy zahrnují širokou škálu funkcí, které pokrývají všechny hlavní oblasti podnikání:

  1. Finanční řízení: Zahrnuje účetnictví, správu rozpočtů, řízení hotovosti a další finanční operace.
  2. Řízení lidských zdrojů: Umožňuje správu náboru, školení, docházky a mzdových agend.
  3. Řízení zásob: Pomáhá sledovat stav zásob, objednávek a dodávek.
  4. Výroba: Podporuje plánování výroby, řízení výrobních procesů a kontrolu kvality.
  5. Prodej a zákaznický servis: Zajišťuje efektivní správu objednávek, fakturaci a správu vztahů se zákazníky (CRM).

Čtěte také: Zjistěte, proč řídit firmu jen z jednoho systému

Co je to BI?

Business Intelligence (BI) je soubor nástrojů, technologií a procesů, které slouží ke sběru, analýze a prezentaci podnikových dat. Hlavním cílem BI je poskytnout firmám hlubší vhled do jejich dat, což jim umožňuje činit informovaná a strategická rozhodnutí. BI nástroje přeměňují surová data na smysluplné informace, které lze snadno interpretovat a které podporují lepší rozhodovací procesy v reálném čase.

Hlavní výhody BI

BI systémy přinášejí firmám několik klíčových výhod:

  • Lepší rozhodování: BI nástroje umožňují manažerům přístup k důkladným analýzám a reportům, které jsou založeny na aktuálních datech. To vede k rychlejšímu a přesnějšímu rozhodování, což je klíčové pro úspěch v dynamickém obchodním prostředí.
  • Identifikace trendů a příležitostí: BI pomáhá identifikovat skryté vzory, trendy a příležitosti v datech, které by jinak zůstaly nepovšimnuty. Firmy tak mohou rychleji reagovat na změny na trhu a přizpůsobit svou strategii.
  • Zlepšení provozní efektivity: Díky BI mohou podniky optimalizovat své provozní procesy, identifikovat slabá místa a implementovat nápravná opatření. To vede k lepší efektivitě a snížení nákladů.
  • Vizualizace dat: BI nástroje umožňují snadnou vizualizaci složitých dat prostřednictvím grafů, dashboardů a dalších vizualizačních technik. To zjednodušuje interpretaci dat a usnadňuje prezentaci klíčových informací zainteresovaným stranám.

Související téma: Zjistěte, jak na monitoring a reporting vašich firemních dat v reálném čase

4 klíčové funkce BI

BI systémy nabízejí širokou škálu funkcí, které mohou pomoci malým a středním podnikům lépe porozumět svým datům:

  1. Datové sklady: BI nástroje shromažďují a uchovávají data z různých zdrojů v datových skladech, což umožňuje snadný přístup k historickým i aktuálním datům.
  2. Analýza dat: BI nástroje umožňují hlubokou analýzu dat, včetně analýzy výnosnosti, zákaznických vzorců a dalších klíčových ukazatelů výkonu (KPI).
  3. Reporting: BI systémy generují různé typy reportů, které jsou přizpůsobené specifickým potřebám uživatelů, od základních přehledů po detailní analýzy.
  4. Dashboardy: Interaktivní dashboardy umožňují uživatelům sledovat klíčové metriky a ukazatele v reálném čase a poskytují tak přehledný pohled na aktuální stav podniku.

ERP systém vs BI

Zatímco ERP systém a Business Intelligence jsou oba klíčové nástroje pro řízení podniku, jejich role, funkce a přínosy se liší. Je důležité porozumět těmto rozdílům, aby firmy mohly co nejlépe využít jejich potenciál.

Klíčové rozdíly

Primární zaměření:

  • ERP systém: ERP systémy jsou zaměřeny na řízení a automatizaci provozních procesů v rámci podniku. Jsou navrženy tak, aby integrovaly různé funkce podniku (např. finance, výroba, HR) do jednoho systému, což umožňuje hladký tok informací a efektivní řízení.

TIP: Věděli jste, že si ERP systém můžete vyskládat z funkcí přímo na míru?

  • BI: BI systémy se soustředí na analýzu a interpretaci dat. Jejich cílem je poskytovat manažerům a vedoucím pracovníkům přehled o výkonnosti podniku a podporovat strategické rozhodování prostřednictvím vizualizace dat a reportů.

Časový horizont:

  • ERP systém: ERP systémy se primárně zaměřují na řízení aktuálních a budoucích operací podniku. Jejich hlavním cílem je zlepšit efektivitu současných procesů a zajistit, že podnik funguje hladce.
  • BI: BI nástroje jsou zaměřeny na retrospektivní analýzu dat. Umožňují uživatelům analyzovat historická data, identifikovat trendy a vzory a na základě těchto informací předvídat budoucí vývoj.

Uživatelé:

  • ERP systém: Typickými uživateli ERP systémů jsou pracovníci na různých úrovních podniku, od provozních zaměstnanců po manažery, kteří potřebují nástroj pro efektivní řízení denních operací.
  • BI: BI systémy jsou často používány vedoucími pracovníky, manažery a analytiky, kteří potřebují přístup k pokročilým analýzám a přehledům pro podporu rozhodování na strategické úrovni.

Integrace ERP systému a BI

Společně tyto systémy mohou poskytnout podnikům komplexní řešení, které zvyšuje jejich konkurenceschopnost.

Jak ERP systém a BI spolupracují: Synergie a přidaná hodnota

Integrace ERP systému a BI systémů spočívá v propojení operativních dat z ERP systému s analytickými nástroji BI. To umožňuje firmám nejen sledovat a řídit denní operace, ale také hloubkově analyzovat tyto operace a na základě toho činit strategická rozhodnutí.

Praktický příklad: Představte si, že váš ERP systém spravuje skladové zásoby a zaznamenává všechny pohyby zboží v reálném čase. BI systém tato data analyzuje a identifikuje, které produkty se nejrychleji prodávají a které naopak zůstávají na skladě delší dobu. Na základě této analýzy může BI nástroj doporučit optimalizaci skladových zásob – například snížení objednávek u pomalu se pohybujících produktů nebo naopak zvýšení zásob u rychle obrátkového zboží.

Výhody ERP-BI integrace

  • Lepší rozhodování založené na datech
  • Zvyšování efektivity a produktivity
  • Zlepšení finančního řízení a plánování
  • Přizpůsobení se změnám na trhu

TIP: Objevte informace skryté ve vašich datech. Propojte ERP systém a Power BI.

Budoucnost ERP a BI

ERP systém a BI se neustále vyvíjejí, aby odpovídaly měnícím se potřebám podniků a využívaly nejnovější technologie. V budoucnu můžeme očekávat, že tyto systémy budou hrát ještě významnější roli v optimalizaci podnikových procesů a strategickém rozhodování. Zde jsou některé z hlavních trendů a inovací, které můžeme v oblasti ERP systémů a BI očekávat:

Trendy a inovace v oblasti ERP a BI

  • Cloudové řešení
  • Mobilní přístup
  • Role umělé inteligence a strojového učení
  • Integrace IoT (Internet věcí)
  • Personalizace uživatelských rozhraní

Stejného názoru je i obchodní ředitel ERP systému Vario, Jiří Dvořák, který v rozhovoru uvedl: „Moderní ERP systém musí být otevřený třetím stranám, aby mohla být data centralizovaná a ne roztříštěná. Není to jen o API; budoucnost spočívá v tom, že uživatelé nebudou muset nic přepisovat. Dalším klíčovým trendem je umělá inteligence, která zásadně změní přístup k datům a umožní pokročilou automatizaci, controlling a neuvěřitelnou efektivitu celé firmy.

ERP systém Vario a BI

Firmy, které budou schopny využít pokročilých funkcí těchto systémů, získají významnou konkurenční výhodu, protože budou mít k dispozici nástroje, které jim umožní nejen optimalizovat současné procesy, ale také předvídat a připravit se na budoucí výzvy.

Máte zájem o implementaci ERP systému nebo BI ve vaší firmě? Neváhejte nás kontaktovat pro konzultaci nebo si vyzkoušejte DEMO verzi Varia zdarma.

Chci bezplatnou konzultaci